Header Background day #29
اثبات واجب الوجود ب...
 
آگاه‌سازی‌ها
پاک‌کردن همه

اثبات واجب الوجود بودن خدا و رد تسلسل

34 ارسال‌
9 کاربران
60 Reactions
4,527 نمایش‌
Mahtabi
(@mahtabi)
Reputable Member
عضو شده: 5 سال قبل
ارسال‌: 346
شروع کننده موضوع  

فلاسفه الهی و علمای کلام(متکلمین) براهین زیادی را برای اثبات وجود خداوند متعال که در کتب مبسوط فلسفه و کلام، ذکر شده است ما در میان آنها یک برهان که به مقدمات کمتری اجتیاج دارد و در عین محکمی آسان تر نیز هست بر میگزینیم و به توضیح آن می پردازیم. ولی باید توجه داشت که این برهان فقط خدا را به عنوان واجب الوجود یعنی موجودی که وجودش ضروری است و بی نیاز ایجاد کننده اسن را اثبات می کند و ضفات ثبوتیه ی او مثل علم و قدرت و جسمانی نبودن و زمان و مکان نداشتن را بای با براهین دیگری اثبات کرد. این برهان ساده ترین اثبات فلسفی برای اثبات وجود خداست که از چند مقدمه عقلی تشکیل شده ولی برای روشن تر شدن مطلب لازم است یک سری اصطلاحات فلسفی را توضیح بدم.

علت و معلول

اگر موجودی وجودش نیازمند موجود دیگر باشد و وجودش به نوعی توقف بر وجود دیگری داشته باشد، به اصطلاح فلسفی موجود نیازمند را «معلول» و دیگری را «علت» می نامند.

امکان و وجوب

واجب الوجود موجودی است که خود بخود وجود داشته باشد و و نیازی به موجود دیگر نداشته باشد و طبعا چنین موجودی ازلی و ابدی خواهد بود زیرا معدوم بودن چیزی در یک زمان، نشانه این است که وجودش از خودش نیست و برای وجود یافتن اختیاح به وحود موجود دیگری دارد که سبب و شرط تحقق آن است و با فقدان آن مفقود می شود و ممکن الوجود موجودی است که خود به خود وجود ندارد و وجودش منوط به وجود موجود دیگری است.

متن برهان

هر چیز را که بتوان آنرا موجود دانست ازو جحلت خارج نیست؛ یا وجود آن ضرورت دارد و خودبخود موجود، و به اصطلاح «واجب الوجود» است یا وجودش ضرورت ندارد و مرهوم وجود موجوده دیگری است و به اصطلاح «ممکن الوجود» می باشد. و نمی توان همه ی موجودات را ممکن الوجود دانست، زیرا ممکن الوجود نیاز به علت دارد و اگر همه ی علت ها هم ممکن الوجود و به نوبه ی خود معلول به علت دیگری باشند هیچگاه هیچ موجودی تحقق نخواهد یافت، سلسله علل باید منتهی به موجودی شود که خودش معلول نباشد، و یا به اصطلاح تسلسسل علل تا بی نهایت محال است. و بدین ترتیب وجود واجب الوجود به عنوان نخستین علت که خود به خود موجود است و نیازی به موجود دیگری ندارد ثابت می شود.

فلاسفه براهین متعددی برای ابطال تسلسل اقامه کرده اند که اکثرا با اندک تاملی آشکار می شود. با توجه به اینکه وجود معلول، نیازمند به وجود علت و مشروط به وجود آنست اگر فرض کنیم این معلولیت و مشروطیت، عمومی باشد هیچگاه هیچ موجودی به وجود نمی آید زیرا فرض مجموعه ای با وجود موجود های وابسته بدون وجود طرف دیگری که طرف وابستگی آنها باشد معقول نیست.

فرض کنید یک تیم دونده جلو خط شروع ایستاده اند و آماده ی دویدن هستند ولی هر کدام ایشان تصمیم گرفته است تا دیگری ندود او هم شروع به دویدن نکند، اگر این تصمیم عمومیت داشته باشد هیچگاه هیچ کدام ایشان شروع به دوبدن نمی کند! به سخن دیگر: تسلسل معلول ها درست ولی تسلسل علت ها تا بی نهایت محال است.پس ناچار سلسله ی علت ها به موجودی منتهی می شود که خودش معلول موجود دیگری نباشد یعنی «واجب الوجود » باشد.

خوب دوستای گلم اگه این مطلبو درک کردید سعی کنید این دو بیت رو جرء به جزء معنی کنید. هر کس که کامل تر و شیوا تر معنی کرد 20 امتیاز دنگی از جیب مبارک خودم جایزه داره!تالارگفتمان 1 اینم از شعر:

یا احد حد وجودت ناگزیر موجود نیست وحدت جودت دمادم فعل هر ذی جود نیست

ما یسمی بالوجود از تو مجال گفته هاست ور نه موجودی به عیر از ذات تو در بود نیست


   
.AVA.، yass_amn، m-a-s-k و 11 نفر دیگر واکنش نشان دادند
نقل‌قول
فسیل
(@smhmma)
Famed Member
عضو شده: 6 سال قبل
ارسال‌: 3077
 

@Jina 80278 گفته:

اختیار دارید، شکسته نفسی نفرمایید! :d

به نوعی هم هست، هم نیست.

خود اتمسفر که آبی نیست، بیرنگه. پس خود جو و آنچه که ما به عنوان آسمون میبینیم آبی نیست.

نور خورشید که به مولکولهای اکسیژن و نیتروژن میخوره، طول موج آبی در سطح اتمسفر پخش میشه و آبی دیده میشه. پس ماهیتا آبی نیست، ولی آبی دیده میشه.

جان کلام مهم بود...که از نظر من معنی لطیف و زیبایی داره.

شاد باشین :)

اره اتمسفر ابی نیست اما اون رنگ ابیه وجود داره

درسته

جان کلام که خیلی خفن بود:دی

پیشتاز باشی دخترم


   
yass_amn واکنش نشان داد
پاسخنقل‌قول
A3man
(@a3man)
Active Member
عضو شده: 6 سال قبل
ارسال‌: 7
 

@smhmma 79986 گفته:

خیلی عالیه

من عاشق فلسفم

رشتت چیه مگه؟؟

علوم اسلامی و الاهیات


   
پاسخنقل‌قول
فسیل
(@smhmma)
Famed Member
عضو شده: 6 سال قبل
ارسال‌: 3077
 

@A3man 80656 گفته:

علوم اسلامی و الاهیات

اها فهمیدم

یه معلم دینی داشتم علوم اسلامی و اللهیات خونده بود

خیلی دوستش داشتم.هرچند تفکرمون خیلی جاها متفاوت بود اما خیلی چیزا بهم یاد داد.واقعا یاد داد.فلسفش عالی بود.بیشتر از اینکه دینی بهمون درس بده فلسفه درس می داد.

خدا عمرش بده


   
پاسخنقل‌قول
paradoxy
(@paradoxy)
Trusted Member
عضو شده: 6 سال قبل
ارسال‌: 74
 

@smhmma 79872 گفته:

دخترم این برهانی که ذکر کردی (البته تا اونجایی که خوندمش) همون برهان امکان و وجوب اب سینا هست

این برهان یه اشکالاتی داره

نگاه کن برهان اثباتی باید یقینی باشه

نه اینکه برای ما احتمال ایجاد کنه

یعنی اینکه باید به حداکثر اطمینان لازم برسیم که این چیزی که می خواستیم اثبات کنیم اثبات شده نه اینکه احتمال وجودش بیشتر شده

برهان امکان وجودب یه مشکلی داره که برات می گم

ابن سینا میاد هر وجودی رو به سه قسم تقسیم یم کنه

ممکن الوجود

واجب الوجود

ممتنه الوجود(اگر درست نوشته باشم)

و تعریف می کنه که هیچ وجود از این سه قسم خارج نیست

اینجا یه مشکلی بوجود میاد

علم انسان ناقصه

تصور انسان هم محدوده

از کجا معلوم صرفا همین سه قسم از وجود موجود باشن؟؟شاید ما درک نمی کنیم یا شاید در نزدیکی ما وجود دیگه ای نیست برای همین فکر می کنم کلا همین سه قسم هست

البته درستشو بگم ممتنه الوجود اصن وجود نیست یا به عبارتی چیزیه که وجود نداره پس بهتره بگم از کجا معلوم تنها ممکن الوجود و واجب و الوجود وجود باشن؟؟

شاید ما نمی دونیم

در اینجا احتمال وارد می شه درنتیجه دیگه این اثبات نیست

چون اثبات یعنی یقین حاصل کردن از درستی قضیه(اثبات حتی اطمینان از اشتباهی قضیه هم نیست چون اون می شه نقض حکم و اثبات می شه درستی حکم)

پیشنهاد می کنم کسانی که اون تاپیک قبلی من درمورد زنجیروارگی رو فهمیدن از برهان علیت استفاده کنن

برهان نظرم و برهان امکان وجوب مشکل دارن

فقط یه برهان دیگه هم هست که می تونید رجوع کنید اونم برهان صدیقین هست که برهان سختیه و کلی هم تقریر مختلف داره و سخته رجوع کردن بهش برای کسی که نمی خواد تخصصی کار کنه

دیدم تو تلگرام قاطی شد اینجا میارم

خب راجب اینکه علم و عقل انسان محدوه و اثبات باید یقینی باشه

ما میدونیم علم انسان محدوده بنابرین ممکنه اشتباه کنه تو تشریح بعضی چیز ها بنابرین همینطور که محمدم گفت ممکنه این تقسیم بندی 3 قسمی اشتباه باشه و همین احتمال اشتباه بودن رد میکنه برهان رو به صرف ورود احتمال به اثبات

اما باید توجه داشته باشیم اگه یه برهان رو بخوایم به این شکل رد کنیم هیچ برهانی درست از آب در نمیاد دلیلشم سادست مثلا همین برهان علیت که خوده محمد حسین قبولش داره باید توجه کنه علم و عقله انسان ناقصه بنابرین همین رابطه علت و معلولی هم که توسط عقل استدلال شده ممکنه غلط باشه مثلا شاید معلولی وجود داشته باشه که علت نخواد و خدا هم نباشه بنابرین به علت ورود احتمال به برهان علیت رد میشه برهان علیت ! شما 100 تا برهان بیارین با همین تفسیر میشه ردش کرد!بنابرین رد کردن براهین به این شکل که عقل انسان محدوده عقلانی نیست (البته این دیدگاه دیدگاهه معروفیه به اسم سوفیسمی فکر کنم)

اینم بگم محضه اطلاع بهترین برهانی که تاحالا ارائه شده همین برهان این تایپیکه از نظره فلاسفه


   
پاسخنقل‌قول
صفحه 3 / 3
اشتراک: