تا به امروز دانشمندان می دانستند که روزگاری فوران های آتشفشانی عظیمی بر سطح سیاره ی ناهید وجود داشته است، به ویژه در ناحیه ای که به نام گَنیکیکَزما۱ شناخته می شود. اما هم اکنون دانشمندان بر این باورند که برخی از آتشفشانها در این سیاره هنوز هم فوران های ماگمای داغ دارند.
جیمز هِد۲ نویسنده ی همکار در این پژوهش بین الملی جدید که به تازگی در نشریه ی ژئوفیزیکال ریسر چلِتِرز۳ منتشر شده و حاصل جستجوی داده های ماموریت ونوس اکسپرس۴ در آژانس فضایی اروپا است، می گوید: « ما می دانستیم که گَنیکیکَزما حاصل شرایط آتشفشانی ای است که از منظر زمانِ زمین شناختی رویدادی کاملا تازه است، اما نمی دانستیم که آیا دیروز شکل گرفته یا قدمتی یک میلیارد ساله دارد.»
یوجین شلیجین۵ نویسنده ی راهبر این پژوهش می گوید: “ما همینک چندین رویداد را مشاهده کرده ایم که در آنها ناگهان نقطه ای در سطح خیلی داغتر می شود و پس از آن دوباره سرد می گردد.” و البته منظور او بسیار داغتر است. ناهید معمولا سیاره ای است سوزان با دمای ۴۸۰ درجه ی سانتیگراد. در طول این پژوهش، دستکم یک نقطه به حداکثر دمای ۸۳۰ درجه ی سانتیگراد رسید و توسط ونوس اکسپرس مشاهده شد.دانشمندان بر این باورند که این خیزش های دما که منحصر به چهار ناحیه ی خاص می شدند و تنها چند روز دوام داشتند نتیجه ی جوشش ماگمای داغ از درون سیاره به سطح آن است که به عبارت دیگر، به معنی فوران های آتشفشانی آتشفشان های فعال است. این یافته ها با پژوهشی که پیشتر خیزش های گذرای دی اکسید گوگرد را در جو زبَرین ناهید شناسایی کرده بود سازگاری دارند که نشانه ی بالقوه ی دیگری از شرایط آتشفشانیِ فعال است.آتشفشان ها ناهید را در میان گروه کوچکی از سیارات منظومه ی شمسی ما قرار می دهد. به جز کره ی زمین تنها منزلگاه آتشفشان هایی با فوران های ماگما، آیو۶ قمر مشتری است. تریتون۷ قمر اورانوس و انسلادوس قمر زحل هر دو دارای یخ فشان هایی۸ هستند که فوران هایی از گازهای بسیار سرد دارند. هِد می گوید: « این اکتشاف با تصویری که ازتاریخ فعالیت زمین شناختی ناهید در حال حاصل شدن است به خوبی تطابق دارد. این یافته های چشمگیر نتیجه ی همکاری هایی است کهسال های سال و در مرزهای سیاسی بسیاری به طول انجامیده است. آنها اهمیت همکاری های بین المللی را در کاوش منظومه ی شمسی مان و درک چگونگی تکاملش دستکم می گیرند.»
منبع: mentalfloss