نکاتی درباره ی انتخاب کتاب
1-اولین کتابی را که باید بخوانیم و آن را محور همه ی فعالیت های خود قرار دهیم، «کتاب درسی» است. حتی اگر کتاب درسی به بدترین شکل ممکن تدوین شده باشد، باز طراحان آن را مبنا قرار می دهند. می توانیم همه ی نکات مربوط به یک موضوع را از سایر کتاب های کمک آموزشی جمع آوری کنیم و حول مطالب کتاب درسی، مرتب و طبقه بندی کنیم. روخوانی فایده ای ندارد. باید کتاب ها را فعالانه بخوانیم.
2-داشتن کتاب های کمک درسی زمانی مؤثر است که واقعاًٌ بخواهیم یاد بگیریم. خرید و جمع آوری کتاب، جزوه و تست اضافه را کنار بگذارید. بهتر است آن چه را که دارید، خوب بخوانید و یاد بگیرید و آن ها را تکرار کنید. مطالعه ی عمیق و تکرار یک کتاب بهتر از یک بار مطالعه ی چندین کتاب دیگر است.
3-نتایج مطالعه ای در یکی از مناطق آموزش و پرورش نشان می دهد، 80 درصد داوطلبانی که کتاب های کمک درسی تهیه می کنند، به طور کامل آن ها مطالعه نمی کنند. در بررسی دیگری برآورد شده که دانش آموزان تهرانی بابت خرید کتاب هایی که هرگز نمی خوانند، بالغ بر یک میلیارد تومان هزینه می کنند! کتابی را تهیه کنیم که برای مطالعه ی آن برنامه ریزی کرده ایم. این کتاب ها باید محدود و مفید باشند خرید کتاب های اضافی ای که خوانده نمی شوند، برای خانواده بار مالی دارد. هم چنین کتاب های زیاد، در حالی که نمی توانیم همه ی آن ها را بخوانیم استرس زا است.
4-جزوه و یادداشت های معلمان می تواند به خوبی یک کتاب کمک آموزشی باشد. به جای خرید کتاب اضافی، باید در درجه ی اول از آن ها استفاده کنیم. اگر این جزوات کارساز نبودند، آن گاه به سراغ منابع دیگر برویم.
5-هرگز نباید از خوب بودن یک عنوان کتاب هر ناشری فکرکنیم که سایر کتاب های آن ناشر هم به همان خوبی است. متأسفانه در ایران انتشارات یا مؤسسه ای نداریم که در همه ی دروس، مجموعه ای یکسان با یک کیفیت نسبتاً قابل قبول، تولید و منتشر کرده باشد.
6-هرگز جلد، نام کتاب و بمباران تبلیغاتی برخی ناشرین، نباید مبنای انتخاب و خرید کتاب باشند.
7-هنگامی که می خواهیم کتاب جدیدی را بخریم یا کتابی را از کتابخانه تهیه کنیم، لازم است مدتی وقت صرف کنیم و آن را ورانداز کنیم تا ببینیم کار نویسنده در چه حدی است. پس اصلاً عجله نکنید. در نگاه اول ببینید کتابی که می خواهید بخرید، چه چیزی به شما خواهد آموخت.
ابتدا مبحثی را که بدان تسلط داریم در نظر بگیریم و ببینیم در آن کتاب، نویسنده چگونه و با چه ابتکارهایی آن را آموزش داده است و چه فرقی با بیان کتاب درسی دارد.
مبحثی را که بلد نیستیم، نگاه کنیم و ببینیم آیا به گونه ای بیان شده است که ما بتوانیم فوراً متوجه مطلب شویم؟ اگر همان حرف های کتاب درسی را تکرار کرده است، بهتر است آن را نخریم.
8-پس از تأیید کیفیت آموزشی، زمان لازم برای مطالعه ی کتاب مورد نظر را برآورد کنیم و ببینیم کتاب چه حجمی دارد؟ آیا آن را برای شروع سال تحصیلی می خواهیم یا برای ماه های آخر؟ آیا اصلاً فرصت استفاده و خواندن آن را داریم؟
9-به تاریخ انتشار و تازگی کتاب توجه کنیم. در صورت وجود تغییراتی در کتاب درسی، باید نوبت چاپ آن پس از تغییر کتاب درسی باشد.
10- کتاب های بسیار حجیم و با تست های تکراری را نباید خواند. نتیجه ی حاصل از این کتاب ها، برعکس حجم آن هاست.