اردبيل براي خيلي از گردشگران ايراني با طبيعت منحصر به فرد و آب و هواي لطيفش شناخته مي شود اما شايد کمتر کسي بداند که يکي از جالب ترين نقاط تاريخي کشور در منطقه براي اين استان قرار گرفته و در واقع وسيع ترين منطقه تاريخي استان اردبيل و با اهميت ترين سايت تاريخي مربوط به پيش از تاريخ در شمال غرب ايران به شمار مي رود.
منطقه باستاني معروف به شهر يري در شمال غربي روستاي پيرازميان در 31 کيلومتري شرق مشگين شهر قرار دارد. جايي در کنار رود قره سو که وسعت آن به 400 هکتار مي رسد و از سه قسمت دژ نظامي، معبد و قوشا تپه تشکيل مي شود. قدمت قلعه و معبد به 1450 پيش از ميلاد و قوشا تپه به 7 هزاره پيش از ميلاد مي رسد.
محوطه شهر يري اولين بار در سال 1978( م ) توسط هيئت چارلز برني شناسايي و بررسي شد. او معتقد بود که عمر بعضي آثار تا هزاره سوم قبل از ميلاد، عصر آهن، سفال خاکستري و نخودي و نارنجي هم مي رسد.
چارلز برني تاريخ اکثريت گورهاي اين محل را هزاره دوم و اول قبل از ميلاد مي دانست و حتي پيش بيني مي کرد که اين تاريخ به هزار سال قبل تر، يعني هزاره سوم قبل از ميلاد هم برسد. با اين حال آثاري از سکونت عصر برنز شناسايي نکرده بر اين نظريه اصراري نورزيد تا اين که در کاوش هايي که توسط هيئت دکتر نوبري در آذر 1382 انجام شد، اشياي با ارزشي از داخل گورها به دست آمد که در حال حاضر در موزه باستانشناسي خلخال نگهداري ميشوند.
عده اي از باستانشناسان قدمت اين محوطه را تا 9 هزار سال هم تخمين مي زنند و معتقدند که سنگ تراشه هاي از اشکال انسان مربوط به 7 هزار سال قبل از ميلاد مسيح در اين منطقه موجود است.
محوطه باستاني شهر پيرازميان در کنار رودخانه قره سو قرار دارد. جايي که بر روي سنگ هاي اطراف آن نقش و نگارهاي متعددي با طرح و ابعاد مختلف با ضربه زدن هاي منظم و دقيق با سنگ هاي سخت، استخوان حيوانات و فلزات سخت حک شده است. نقش هايي از بزکوهي، انسان درحالت هاي مختلف و چندين نقش نامشخص ديگر قابل مشاهده اند، تعداد آنها محدود است .
اما در نزديکي هاي همين محوطه، سنگ قبرهايي با نقش هايي يک نواخت از چهره انسان هايي که دهان ندارند ديده مي شوند که ابعاد آنها از 2مترتا 40 سانتيمتر متغير است و تعداد تقريبي آنها به بيش از صد مورد مي رسد. اين محوطه در منتهي اليه دشت مشگين شهر و به فاصله 65 کيلو متري شمالغربي مرکز استان و در 35 کيلو متري شرق شهرستان مشکين شهر و در 2 کيلو متري شمال روستاي پير ازميان و از توابع بخش مشکين شرقي واقع شده و در آن مي توانيد يک قلعه وسيع با ديوار دفاعي سنگي از نوع خشکه چين را در کنار محلي براي برگزاري آيين هاي مذهبي و گورهاي باستاني متعدد ببينيد. تا به حال حدود 450 گور در اين محل شناسايي شده است که ابعاد کوچکترين آنها 3.2 متر و بزرگترين آنها 8.2 متر است. علاوه بر اين، يک غار باستاني و تپه هاي متعلق به دوره هاي مختلف از ديگر ديدني هاي اين منطقه است که باستان شناسان زمان زيادي را براي تحقيق در آنها صرف کرده اند.
با تمام اين ها، اين روزها اگر گذارتان به منطقه تاريخي شهر پيرازميان بيفتد مي بينيد که وزش باد شديد و طوفان بخشي از محوطه باستاني شهر پيرازميان را در مشگين شهر تخريب کرده است. طوفان بخش حفاظت شده معبد را بطور کامل تخريب و سايبان محوطه را از جا کنده و به اطراف پرتاب کرده است.
اين در حالي است که مدير کل ميراث فرهنگي اردبيل در سال 84ضمن بازديد از منطقه اعلام کرد که در سال 85حريم شهر يري تعيين خواهد شد و اين منطقه باستاني به ثبت ملي و جهاني خواهد رسيد. ولي در مرداد سال 85تحقيقات باستان شناسي منطقه تعطيل شد. او در مرداد سال 86اعلام کرد که کار طراحي سازه محافظ انجام خواهد شد اما تا به حال هيچ اقدامي در جهت حفاظت از سنگ افراشت ها انجام نشده است.
به جز طوفان روزهاي گذشته، سرماي شديد زمستان عامل تهديد ديگري براي سنگ هاي منقش اين منطقه است که مي تواند آثار تاريخي اين تپه را از بين ببرد.
منبع:tebyan.net
چقدر جالب ولی واقعا حیف:wh1:
فقط خدا میدنهه چند تا مثل این گورستان مکان های باستانی در مورد تاریخ ما هست و هنوز کشف نشده و اونایی هم که کشف شده در حال نابودی :0144:
ولی خوب با این حال ممنون بابت مطلبت :دی
این مکان های تاریخی هیچی هم نداشته باشن ایده های خیلی خوبی می دن واسه داستان نویسی بومی :39::105:
چقدر جالب ولی واقعا حیف:wh1:
فقط خدا میدنهه چند تا مثل این گورستان مکان های باستانی در مورد تاریخ ما هست و هنوز کشف نشده و اونایی هم که کشف شده در حال نابودی :0144:
ولی خوب با این حال ممنون بابت مطلبت :دی
این مکان های تاریخی هیچی هم نداشته باشن ایده های خیلی خوبی می دن واسه داستان نویسی بومی :39::105:
پ ن پ من اینارو میزارم فقط برا پر شدن فضا
خوب اینارو میزارم تا بچه ها بیان ببینن و ایده بگیرن
در راستای پیشرفت این امر قدم بر میداریم:دی
ایشالا که برا بچه ها مفید باشه
بسیار جالب بود و تف به میراث فرهنگی
محوطه شهر يري اولين بار در سال 1978 ق .م توسط هيئت چارلز برني شناسايي و بررسي شد
می گم ق.م نشان اختصاری قبل از میلاد مسیح هست و طبق این نوشته هیئت چالز برنی 1978 سال قبل از میلاد مسیح ازش بازدید کردن
فقط من حس می کنم یا شما هم حس می کنید یکمی عجیبه؟؟؟:دی
بسیار جالب بود و تف به میراث فرهنگیمی گم ق.م نشان اختصاری قبل از میلاد مسیح هست و طبق این نوشته هیئت چالز برنی 1978 سال قبل از میلاد مسیح ازش بازدید کردن
فقط من حس می کنم یا شما هم حس می کنید یکمی عجیبه؟؟؟:دی
بابابزرگ در ایران همه چیز عجیب غریبه
اینجا ایران است :دی همه چیز ممکنه زیاد دقیق نشو
خیر رسانی تو ایران مثل بقیه چیزا مشکل داره اینا منظورشون میلادی بوده حالا درستش میکنم:دی
فقط خدا میدنهه چند تا مثل این گورستان مکان های باستانی در مورد تاریخ ما هست و هنوز کشف نشده و اونایی هم که کشف شده در حال نابودی
نازگل جان، اون بالادستیا نمیخوان چیزی از هویت ایــرانیا پــیش از اســـلام بمونه! حالا اگه یه قبــــرستان اسـلامی بود....!
بسیار جالب بود و تف به میراث فرهنگیواقعاااا راست میگی اصلا عرضه نگهداری از آثار تاریخی و فرهنگی رو ندارن
اقا بحث رو سیاسی نکنین که سینا دعوامون میکنه
همه دلشون خونه
نازگل جان، اون بالادستیا نمیخوان چیزی از هویت ایــرانیا پــیش از اســـلام بمونه! حالا اگه یه قبــــرستان اسـلامی بود....!
تا حدی این حرفتون درسته
جالبیش اینجاست من هیچوقت ندیدم توی اسلام گفته باشه با میراث اجدادیتون و اثار باستانیتون ان کارا رو بکنید.خدایی نمی فهمم چرا بعضیا اینکارو می کنن.واقعا چرا؟؟
اما درمورد آثار بعد از اسلام هم کم کاری خیلی زیاده.اونا هم قسمتی از اثار ایرانن دیگه.من خیلی از اونا رو هم دیدم که نزدی ک به تخریبن یا خیلی ازشون بد نگهداری می شه که این نشون می ده مشکل فقط اثار بعد و قبل اسلام نیست.مشکل اساسی هم وجود داره
- - - - - - - - - به دلیل ارسال پشت سر هم پست ها ادغام شدند - - - - - - - - -
بسیار جالب بود و تف به میراث فرهنگیواقعاااا راست میگی اصلا عرضه نگهداری از آثار تاریخی و فرهنگی رو ندارن
یا عرضه رو ندارن یا اینکه مسئولین میراث فرهنگی می تونن ولی اقدامی نمی کنن و از امکانات به نفع منافع شخصی استفاده می کنن.هردوی اینا می تونه باشه.حتی می تونه چیزهای دیگم باشه.
به هرصورت امیداورم یه فرد دلسوزی پیدا بشه به داد این اثار باستانی برسه.مال هردوره ای که هستن
من یه خونه ی خیلی قدیمی که باید جزو اثار باستانی قرار بگیره توی شیراز می شناسم که تبدیلش کردن به پارکینگ ماشین ها.نزدیک ارگ کریمخانه.واقعا زشته.
یه نظر تو تلویزیون نشونش دادن دوستان. البته یم بیشتر از یک نظر